Menu Sluiten

Hoe sla ik een goede forehand?

forehand

Bij tennis heb je twee basisslagen: de forehand en de backhand. Waar je bij de backhand een beweging maakt waarbij je achterkant van je hand naar het net wijst, wijst bij de forehand de voorkant van je hand naar het net. Het zijn twee totaal verschillende slagen. Daarom nemen geven we je in deze blog een aantal tips om een goede forhand te slaan!

Forehand stap bij stap uitgelegd

 1. Pak je racket op de juiste manier vast
 2. Zorg voor de juiste positie op de baan
 3. Doe de split step
 4. Maak de backswing
 5. Maak de juiste slag
 6. Sla door dus zwaai het racket door. Sla ‘door’ de bal heen
 7. Indien mogelijk en nodig: stap in
 8. Ga naar de juiste positie om de volgende bal op de vangen

De forehand grip

De positie op de baan

De beste positie om te starten is op de baseline, in het midden. Vanaf deze positie kan je het makkelijkste met je forehand rijken richting links en rechts. Het blad van je racket houdt je heel licht naar voren gebogen. Het racket houd je voor je. Ter ondersteuning gebruik je je linkerhand ter stabilisatie. Ben je linkshandig? Dan gebruik je je rechterhand ter stabilisatie.

Split step

De volgende stap is de split step. Houd je knieen licht gebogen en lichaam licht naar voren. Zo ben je een stuk flexibeler. Op deze manier kan je gemakkelijk van links naar rechts bewegen. Maak de beweging zoals een krab maakt, van links naar rechts. Maar dan snel. Op deze manier ben je perfect op tijd voor het opvangen van de bal.

De backswing

Heb je de split step uitgevoerd en sta je op de bal te wachten? Dan is het eerste wat je doet de back swing. Bij de backswing haal je je racket naar achter/boven je lichaam. Je elleboog moet ongeveer op dezelfde hoogte hangen als je schouder. Zo sta je er perfect klaarvoor om de bal te slaan.

Type forehand slagen

Er zijn meerdere type slagen. Daarom splitsen we de 3 meest voorkomende voor je uit: de moderne forehand, forehand slice en de Federer forehand.

Moderne forehand

Bij de moderne forehand sla je door de bal heen. Wanneer je je elleboog naast je schouder heb (dus je backswing hebt gemaakt), is het zaak dat je wacht op de bal. Wanneer de bal opstuitert tot ongeveer heup hoogte, is het tijd om de slag te maken. Haal je racket naar beneden en sla de bal. Belangrijk is om de slag ‘af te maken’. Dit betekend dat je je racket helemaal doorhaalt tot over je andere schouder.

Forehand slice

Bij de slice begin je ook met een backswing, maar laat je je racket laag. Het is de bedoeling om de bal te ‘snijden’. Maak een snijdende beweging wanneer je racket naar beneden haalt. Het doel is om de bal net over het net te laten vallen.

Federer forehand

Een forehand als Federer slaan is bijna onmogelijk. Dit vergt zoveel oefening en perfectie, dat het lastig is dit te evenaren. Om toch een poging te doen, dien je het beste de volgende stappen te nemen:

 1. Gebruik een Oost Europese moderne grip. Door middel van dit type grip, kan hij erg agressief spelen & kan hij het hele veld domineren.
 2. Draai je schouder en torso. Om meer snelheid en agressie in zijn slag te krijgen, draait Federer snel zijn torso en schouder. Hiermee krijgt de bal nog een agressievere slag.
 3. Zijn lichaam doet het werk, niet zn arm. Door bovenstaande doet zijn lichaam meer het werk dan zijn arm. Door ‘je lichaam in de strijd te gooien’, krijg je veel meer kracht dan alleen met je arm.
 4. Het contactpunt tussen de bal en het lichaam is zover mogelijk weg van elkaar. Hierdoor heeft Federer nog meer kracht. Wellicht ben je bekend met het hefboom effect. Wanneer je dit goed doet, krijg je veel meer kracht dan wanneer je de bal dichtbij je lichaam raakt.
 5. Hij eindigt met de windshield wiper finish (ruitenwisser). Je maakt de beweging zoals je ruitenwisser ook maakt. Dit gebeurd niet vaak in combinatie met de Oost Europese moderne grip. Maar door dit te combineren, weet hij de forehand tot in de perfectie uit te voeren.

Overal heeft Federer dus een hele aanvallende en agressieve forehand. Hiermee heeft hij menig tegenstander verslagen!

Benieuwd naar meer trainingsvideo’s? Op youtube vind je er genoeg! Dit kan helpen met je forehand!